Többet a mononucleosisról

Tünetek

  A monoucleosis jellemző tünetei a torokfájás, láz, duzzadt nyirokmirigyek és elváltozások a vérképben. Lehetnek még kiütések, fáradtság, éjszakai izzadás és duzzadt lép vagy duzzadt máj. Más tünetei is lehetnek a mononukcleosisnak, de ezek nagyon ritkán fordulnak elő.

Az EBV-ről

  A mononucleosist általában egy vírus, az Epstein-Barr vírus okozza, noha lehetséges, hogy más tényezők is közrejátszanak a betegség kialakulásában. Vannak rá közvetett bizonyítékok, hogy vannak mono hordozók, akik maguk nem betegek, de hordozzák a vírust és ezt továbbadhatják megfertőzve másokat.

Fertőzés

  Ez a betegség egy beteg ember megcsókolása utján terjed. Más fertőzési módok még nem nyertek bizonyítást

Meddig tart a betegség?

  Ez a betegség kiszámíthatatlan. Sok embernek nem kell az ágyat nyomnia, mivel a betegségük olyan enyhe. Néhányak megbetegszenek és felépülnek anélkül, hogy tudnának róla, hogy nekik volt. Ők képesek elvégezni szokásos tevékenységüket, köztük a sportot is (az orvos engedélyével), mivel a tünetek náluk csak megduzzadt mandulák, elváltozások a vérben és talán enyhe torokfájás és fáradtság. Százból csak egy vagy két esetben kell az orvosnak ágyhoz kötni a beteget több, mint két hétig. Megfelelő orvosi kezelés mellett a legtöbb beteg néhány nap alatt felépül.

Fáradtság

  A fáradtság lehet egy tünet a felépüléskor. A fáradtság időtartalma betegenként más és más. Sok embernél nagyon enyhe vagy semmilyen fáradtság nem jelentkezik. Mások hónapokig fáradtak. Megint mások néhány nap láz után 1-4 hétig fáradékonyak és közben fokoztosan felépülnek.

Felépülés

  A felépülés mértéke függ a pszihológiai álapottól. Azok, akik visszatérnek napi szokásaikhoz hamarabb felépülnek, mint akik lehangoltak. Aki olyan aktív, mint orvosa tanácsolja hamarabb felépül, mint aki ágyban fekszik és jobban legyengül, mint az szükségszerű. i

Diagnosztizálás

  Honnan tudja az orvos, hogy a betegnek mononclosisa van? A tünetek kombinációjából felmerül a mononucleosis és ezt a laboratóriumi tesztek igazolják. Néha több, mint egy hét is eltelik a láz után, míg a teszt pozitív lesz. Ezért ha a teszt negatív és továbbra is fenállnak a tünetek, akkor néhány nap múlva újabb tesztre kerülhet sor.

Orvosságok

  A mononucleosisra nincs orvosság. Néha azonban valamely orvosság gyorsíthatja a gyógyulást. Néhány esetben felléphet baktérium által okozott komplikáció, ami ellen penicilin vagy valamilyen más antibiotikum szükséges. Amikor a láz vagy a torokfájás probléma, akkor a tüneteket enyhítő gyógyszerek használhtók, amelyek a betegséget nem gyógyítják, csak a tüneteket enyhítik. Az orvosnak kell döntenie az orvosság használatáról.


<Vissza