Magyar Hírlap 1999. július 2., péntekPercenként 240 Ft plusz áfáért ad információkat a konzulátus automatája

Újvári Miklós

Július 6-ától csak telefonon vagy utazási irodán keresztül lehet amerikai vízumhoz jutni, személyesen nem. Az új információs szám hívása, amelyen idõpont kérhetõ az amerikai konzulátuson, percenként 240 forint plusz áfába kerül. Lapunk tapasztalatai alapján egy idõpontkérelemhez legalább 14 és fél perces telefonálásra van szükség.
Bár csak július 6-ától mûködik majd az új rendszer, a telefonos vízumügyintézés automata menüje már végighallgatható. Ennek alapján elmondható, hogy a rendszer - amelyet az amerikai fõkonzul elmondása szerint a TeleMédia Kft. üzemeltet - kifejezetten arra törekszik, hogy a menüválasztásokkal, figyelmeztetésekkel és információkkal tarkított egyoldalú kommunikáció a lehetõ legtovább tartson. A TeleMédia egyébként több társkeresõ és élõ szextelefon-szolgáltatást is üzemeltet.
Teddy Taylor budapesti amerikai fõkonzul tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: az új rendszer bevezetésére azért volt szükség, mert a vízumkérelmek megnövekedett száma miatt az eddigi sorbanállás a követség elõtt túl hosszúra nyúlt. Július 6-ától a kérelmezõ vagy egy utazási irodához fordul ügyintézésért (ez körülbelül öt-hat hetet vesz igénybe) vagy a telefonos idõpontkérelmet választja. A fõkonzul elmondta: az emelt tarifájú telefonszolgáltatás több államban mûködik az amerikai konzulátusokon, és elõnyei beigazolódtak. A rendszer önfenntartásra rendezkedik be, mert a konzulátus nem tud további munkatársakat felvenni a vízumügyintézéshez.
Taylor elmondta: több telefonos cég pályázott a szolgáltatásra, és közülük a TeleMédia Kft gyõzött. "Csak az egyik szempont volt az elbírálásban az alkalmazott tarifa. Figyelembe vettük a biztosított telefonvonalak számát, és a cég eddigi tevékenységét is" - mondta. A gyõztes társaság a tarifa mintegy felét kapja meg. A fõkonzul szerint az (ingyenes) zöld szám alkalmazása szóba sem jött, az amerikai kormány nem fizet az információt és idõpontot kérõk helyett. Jelenleg naponta mintegy 500 vízumot állít ki a konzulátus, ennek oka, hogy sok jugoszláv állampolgár is Budapesten folyamodik beutazási engedélyért. Az új rendszerben munkanapokon reggel nyolctól délután ötig fogadnak hívásokat.
Nem könnyû azonban egy élõ személlyel a megadott számon kapcsolatba lépni. Az automatikus menüválaszték, amely csak tone üzemmódú készülékrõl érhetõ el, feltûnõen lassan mûködik, szószátyár módon, többször ismételve magát közli a választási lehetõségeket. "Ha ön az alábbi országok valamelyikének állampolgára, a sípszó után nyomja meg a kettes gombot" felszólítás elhangzása után egy véget nem érõ országlista következik, amelyet a magyar állampolgár is kénytelen végighallgatni. Többször figyelmeztetik a telefonálót, hogy vegyen elõ tollat és papírt, és csak a nyolcadik percben kezdik sorolni, mi szükséges egy egyszerû vízumkérelemhez. Körülbelül 15 perc múlva kérheti, hogy kapcsolják egy ügyintézõhöz. A gép csupán ekkor közli, hogy ügyeket csak munkanapokon intéznek. A menü végighallgatása 4500 forintba kerül, csaknem a vízum árának (45 dollár) felébe. A tarifa megegyezik a legdrágább társkeresõ- és szextelefontarifákkal.
Teddy Taylor szerint a konzulátus egy évre kötött szerzõdést a telefontársasággal, és szükség esetén a "nyitva tartást" meghosszabbíthatják. Kezdetben három ügyintézõ fogadja a hívásokat, de a létszám nõhet. Egy napra 60 idõpontkérelmet adnak majd ki, de ebbe az utazási irodák ügynökei is beleszámítanak. Taylor szerint eddig a vízumok 60 százalékát intézték utazási irodákon keresztül, s az arány most várhatóan nõni fog. Július 6-ától a telefonos szolgáltatás a 06-90-520-520-as számon érhetõ el.