Törpehörcsögök

Angol nyelven olvashatsz Campbell törpehörcsögökről, akiket képen is láthatsz; a Campbelltől szinte megkülönböztethetetlen Dzsungáriai hörcsögökről; Roborowski törpehörcsögökről, akiket nagyon szeretnénk, de nincs, és kínai törpehörcsögökről.
A nagy angliai hörcsög-lap mindazzal, amit a hörikről tudni kell.

Törpehörcsög-fajtákTörpehörcsög kedvenc elfoglaltsága közben

Campbell hörcsög: Phodopus Sungoris Campbelli;
Mint a fenti, meg Morcos, ez a piros szemű itt (a szem pirossága a képen nem látszik):


Dzsungáriai hörcsög: Phodopus Sungoris Sungoris;
Ő és a Campbell egymás alfaja. Az állatkereskedők Dzsungáriainak hívják a fekete szeműeket (első kép) és Campbellnek a piros szeműeket. Ez általában nem igaz, bár az egyedi esetekben akár igazuk is lehet. Szerintem viszont ami hörit én eddig álltakereskedőnél láttam, az mind Campbell volt.

Roborowski hörcsög: Phodopus Roborowski;
Ő elég ritka, az állatkertben is csak egy öreg pár él, akik már nem szaporodnak. Az előző két (al)fajtól teljesen eltér, úgyhogy nem reklámozom azt az állatkereskedőt, aki Morcosra (2. kép) közölte, hogy Roborowski. Mikrobi fiú, sajnos párja nincsen. Pedig rendkívül divatos és keresett. Ezen a homályosra sikeredett képen is látható az elegánsabb kutyákra emlékezető pofija és a szeme feletti fehér folt:


Kínai törpehörcsög: Cricetulus Griseus.
Viszonylag hosszú, csupasz farka van. Budapesten még nem láttam belőle.

KishörcsögökEz a három hetes állat alig nagyobb, mint az ujjam, mégis nyitva a szeme, magokat eszik, elválasztható korú. Ebben a korban kell megszelidíteni, kézhez szoktatni, hogy ne legyen olyan, mint Morcos. Sajnos igazán szelíd hörim nemigen volt, a saját neveléseimet mindig szétosztottam. Úgyhogy jópár harapást begyűjtöttem már, különösen szoptatós anyától.Mama és gyerekei. Sajnos ez a legtársasabb kép, amit höriről mutatni tudok. Nagyon maguknak való kis állatok, lényegében csak párzáskor tűrik meg egymást. Testvéreket lehet együtt tartani, bár veszekedni fognak, de idegeneket összeszoktatni nekem még nem sikerült. Sok helyen olvastam, mennyire kedves és társas lények -- hát ez szerintem nem igaz. Azért Írj (csereld le a KUKACot es a PONTot a cimben!), ha más tapasztalatod van.