Logikai feladatok, játékok

Mivel ez már eleve a legerősebb osztályozás, amire képes voltam, álljanak itt mindazon játékok, amiket találtam, ötletszerű sorrenben. Megpróbálom a nehézségüket külön-külön feltüntetni.


Hat elemű játékok


Hengeres kereszt

A hat elemből álló hasonló kinézetű játékoknak legalább két főbb, és megannyi al típusa létezik, először nézzók a hengeres változatot. Ez egy nem túl bonyolult játék, hat kör alapú hasábból áll, amikbe félkör alakú bevágásokat készítettek (vagy mint látható, élére állított négyzetes hasábokból). Itt rögtön balra látható egyben, jobbra lent pedig szétszedett állapotban.

Ebből a fajta játékból itthon egy teljes sorozat volt forgalomban, különböző méretekben, különböző számú hasábból, és míg ezt a darabot hamar megfejtheti akárki, a legnagyobb komoly fejtörést okozhat. És itt van még két variáció: ezeket egy ausztrál játékforgalmazó honlapján találtam, de pont ugyanez a szerkezetük.Hatos Rabkereszt

Hát igen ez az igazi klaszikus hatdarabos összerakó, a magyar elnevezést én is úgy halottam, az angoban "burr"-ként találtam meg. Rengeteg verziója létezik, állitólag kb. 5 milliárd, sőt úgy halottam Gál Péter gyűjteményényében ebből mintegy 300 különbdöző meg is van (egyébként ő elég meélyen benne van ezen játékok osztályozásában is, éredemes tőle kérdezni).

Itt lent a legegyyszerűbb vagy inkább leg elterjedtebb látható szétszedve (ez egyébként a legtöbb készletben is megtalálható). Míg kétoldalt egy másik kicsit bonyolultabb verzió. Az egyszerűbb tíz-tizenöt perc munkát adhat a vállalkozó kedvű játékosnak, míg a bonyolultabb verziók hát okozhatnak heveny őszülést is. Érdemes megemlíteni hogy az IBM kutatói rendesen foglalkoznak a témával, egy komoly honlapjuk is van a témával kapcsolatban. Itt kell megemlítenem hogy egyel feljebb, a bal lenti képen látható darab is lehet, hogy ilyen szerkezetű, de nem igazán látok bele sajnos.Kígyókocka

Én legalábbis ezen a néven ismerem, biztos létezik neki még jópár elnevezése. A lényege az, hogy egy gumiszállal van összefűzve 27 darab kis kocka, egyenesen, vagy 90 fokkal elforgatva, így csak meghatározott oldalak mentén forgathatóak el. Cél összehajtogatni a kockát. Fent látható egyben, itt jobbra pedig szétszedett állapotban. Én személy szerint nagyon kedvelem, pont olyan nehézségű, hogy az ember még ne szakadjon bele, de kellemes gondolkodnivalót adjon. Körülbelül húsz-harminc perc körül lehet a szintideje, de akadt olyan oktatónk, akit egy egész zárthelyi dolgozat idejére lekötött (meg még utána két napig). Szerencsére folyamatosan kapható itthon, szinte bármelyik felsorolt üzletben megtalálható, bár mind ugyanazzal a mintázattal (értsd struktúrával), a világos-sötét szinezetű és a sötét-sötét szinezetű mind ugyanazt takarja... Ettől eltérőt eddig még csak házi kivitelben láttam.

Gyémánt

Legalábbis ez a leggyakoribb neve, mint én tudom, angol nyelvterületen is leginkább így találod meg. Két nagyobb, valamint számos négyzet alapú hasábból kivágott kisebb elemből áll, amiket ha sikerül az egyetlen lehetséges módon az egyetlen lehetséges sorrendben összeillesztened, akkor egy teljesen tömör alakzatot kapsz. Mint a leírásból is látszik, ehhez már jobban fel kell kötni a felkötnivalót, én jócskán nehéznek minősíteném, 35 perctől néhány óráig terjedhet a megoldási idő.

Szintén elégé elterjedt játék, sokféle kivitelben sokféle néven fellelhető, pl. a már említett készletben is, de szinte minden gyártónál megtalálható. Szerencsére itthon is jó eséllyel rá lehet akadni a kígyókocka mellett. Más verziói néha nehezen felismerhetőek, létezik például ugyanez hordó alakban (angolul is barellként szoktak rá hivatkozni), de létezik a két nagyobb elem elhagyásával valamiféle csillag formátumban is. A hordó talán picit könyebb a többinél, sokat segítenek az ívelt végű elemek.SOMA kocka

Ennek a játéknak legalább a neve egyértelmű, bár talán nem is annyira: hallottam már egyfajta Pentominónak is nevezni (ez persze nem pontos, a Pentominók minden darabja pontosan 5 egységből áll, a SOMA pedig 4-4 ből, de érthető a párhuzam). Mindenesetre az angol oldalak közt ha SOMA cube néven keresgélsz, jó esélyel ráakadsz. Maga a játék igen egyszerű: adott 6 darab 4 elemű, ill. egy 3 elemű test (ezek, hasonlóan a tetrishez, kisebb kockákból állnak, 3 ill. 4 darabból csak térben), ezekből kell egy nagy kockát kirakni. A feladat nem túl nehéz, szerencsés esetben néhány perc alatt megoldható, csak a megoldások száma körül van egy kis zavar: ellentmondó állítások terjednek, mindenestre a megoldásszám valahol 160 és 250 közt mozog.

Ennek a játéknak sem túl nehéz a beszerzése, szinte folyamatosan kapható. Említést érdemel viszont, hogy az alapfeladaton túl elég széles irodalommal rendelkezik. Nekem például van egy kis könyvem hozzá, amiben a tangramhoz hasonlóan számos kirakható formát fölsorol. Ezek közül talán a "Balanced cube" névre hallgató formáció a legérdekesebb: megfeleően összeállítva a kocka megáll az alsó lap középső elemén, pedig általában nem túl stabil. Egy darbig feltételeztem azt is, hogy igazából tetsz. 3 elemet még szabályosan lerakva, a kocka befejezhető, de azóta ez megdőlt, bár nem volt könnyű megtalálni a megfelelő kiindulást.Ananász?!

Nos kedves olvasók, ha megkötöztök sem tudnám megmondani, miért pont ezt a nevet kapta a játék, de ez az egyetlen hozzá társítható név, amit találtam. Amerikában másfajta ananászok nőhetnek... Mindenesetre a játék maga jó. 12 pálcika és 12 rúd alkotja, a rudak különböző szögekben át vannak furkálva, minden rúd ötször. Minden rúd egyforma, és természetesen a pálcikák is :) Mindezekből, ha kellően ügyes az ember, egy szép stabil struktúrát lehet összehozni, aminek a matematikai leírására nem szivesen vállalkoznék.

A feladat szintideje min 35 perc, és meglehetősen jó térlátás szükségeltetik hozzá. És igen, még egy igen nagy gond van a játékkal, magyarországon a saját példányomtól eltekintve nem sokat láttam, és a sajátom is ajándékba kaptam, így nem tudom honnan származik... Bár talán az új Fair Play boltban kapható.


Kettős kereszt

Na ez a név már abszolút nem hivatalos, ha egyáltalán létezhet ilyen, egy angol oldal elnevezése alapján fordítottam, de gyanítom, ők is csak azért írták ki, mert ha el akarják adni akkor valamit muszáj. A játék maga 13 vagy 14 elemből áll (nem én bizonytalankodom, két verzió létezik...), amik négyzetes hasábokból lettek kivágva (bevágva), és mind egyformák. A trükk... nos erről aránylag keveset tudok mondani, mert még nem fejtettem meg, és a játékok küzül is csak a 14 hasábos változatot tartottam a kezemben.

Azért elégé alap trükknek tekinthető, talán azért ismert kevésbé, mert itthon csak egy elég furcsa kivitele kapható, egészen kicsiny hasábokból aminek picit le van kerekítve a vége... Nem egy olyan esetről halottam, ahol szétszedte valaki valamikor, és azóta sem tudja összerakni. Tulajdonképp a változatok közé sorolható egy majd 3 szor ennyi rudat tartalmazó kivitel is. Figyelem: ez nem az a játék, ahol az egyik elembe egy pici rés van vágva, ez teljesen korrekt. Egyébként ez is megtalálható a sokat emlegetett készletben.Kereszt

Nos ez viszont egy rendkívül ügyes játék.Több változata létezik, de én csak ezt a két fotót találtam róla. A két hosszú rúd úgy van középen összecsapolva négy stifttel, hogy csak akkor jön szét, ha mind a szélső (külső) helyzetébe kerül. Cél levenni a karikát, keretet, amilyen kivitellel épp rendelkezünk. A nehézsége mondjuk közepes, és az is abban áll inkább, hogy az ember türelemjétéknak nézi.

Például a munkahelyemen úgy jöttünk rá a megoldásra, hogy az egyik kollégám babrálta unaloműzésként, és szétesett (mármint még véletlenül sem próbálta megoldani, csak piszkálta hogy legyen valami a kezében...). Néha találkozhatunk teljesen eltérő, általában türelemjáték-szerű kivitelekkel, de ugyanezen az elven. Az alapverzió itthon is kapható, szintén elég gyakran.


Készletek

Ez a pont kicsit eltér a többitől. Ezek ugyanis nem külön játékok, hanem egyben készletek. Lehet ilyesmivel találkozni, csak sajnos nem elég gyakran, ugyanis ilyen formában az egyébként igen drága játékok általában olcsóbban beszerezhetőek, és ráadásul egyszerre sok... Nekem különösen szerencsém volt, ezeket a darabokat valamelyik drogérialánc karácsonyi vásárán vettem darabonként 700 forintért, amikor akkoriban legalább kétszer ilyen drága volt egyetlen darab ilyen játék is. Hát igen furcsa helyeken botlik az ember néha kincsekre. Persze a kivitel nem csúcsminőség, de a játkok összeállítása egész jó! Mindkét dobozban megtalálható a gyémánt, az egyikben csillag, a másikban kocka kivitelben. Ezen kívül az egyik dobozban van még egy tetraéder, és egy a névtelen első feladatból. A másik doboz tartalma: Egy kettőskereszt, és egy olyan játék, amit máshol nem találtam meg. Ez valahogy úgy működik, hogy néhány eleme elforgatható, és így szétjön....Pentomino

Egy újabb összerakó játék, elégé elterjedtnek számít. A síkbeli verzió tartalmaz minden 5 négyzetből öszefüggően összerakható, forgatással nem egybevágó elemet.Ez 60 területegység. Ezekből kell különbdöző ábrákat összeállítani, az alapjáték mondjuk lehet a 4 értelmes téglalap (3*20,4*15,5*12,6*10), meglepő módon mind lehetséges, bár korántsem könnyű feladat. És persze lehet ezen kívül még rengeteg ábrát is kitalálni, hasonlóan a Tangram-hoz. Általánosításaként létezik térbeli verzió, illetve az alap kő készlettel (illetve 4 alapkészlettel) társasjáték is.
Élő.


Tangram

Nos igen, ez egy igazi klasszikus. Talán az egyik legismerttebb logikai játék, bár mostanság nem túl kedvelt. Legalábbis én nem sok embert láttam nekiállni tangramozni csak úgy magában, bár léteznek ügyes kivitelek is. Szóval a játék maga 7 lapkából áll, amit mindenféle alakzatokba lehet rendezni. Mostanra rengetegféle variánsa elterjedt, de állítólag az eredete egészen az ókori Kínáig nyúlik vissza. Bár mint említettem, az ilyen játékoknál soha nem lehet tudni. Számomra a legfontosabb újítást az jelentette, amikor egy nagyméretű füzet formájában a játék mellé csatolták az ábrák mérethű rajzát (1:1), amire rá lehetett rakni az elemeket. Ugyanis ez a verzió játszható. Míg a régebbi kivitelek, ahol általában csak a dobozt és az elemeket kaptuk meg, sokhelyt csak porosodnak a szekrény tetején (nem vicc, a legtöb iskola hatalmas tangram készletekkel rendelkezik, mivel a játék nagyban fejleszti a gyerekek kreativitását, de én nem sok emberrel találkoztam, aki iskolában tangramozott volna). És ez tényleg sok esetben csak azon múlik, hogy nem látja, mit kéne kirakni, és így nincs benne kihívás. Ezektől függetlenül a játék létezik, mindeki döntse el maga, mit gondol róla... Esetleg érdemes még ellátogatni a Táblajátékosra, ott, ha jól emlékszem, van interaktív tangram.
Meg mégeggy.Hanoi Torony

És ha már így belejöttünk, még egy klasszikus: A Hanoi Torony. Ennek kivételesen egészen biztos vagyok a nevében. És a játékot is jól ismerem. Változó számú korongot kell átköltöztetnünk az egyik oszlopról a másikra úgy, hogy ehhez felhasználható a harmadik oszlop, de soha nem rakhatunk kisebb korongra nagyobbat. Én személy szerint nem szeretem a feladatot, mivel az algoritmusát elég könnyű megfejteni, és onnan monoton műveletsorrá degradálódik a megoldás. Emiatt maximum 5-6 koronggal érdemes játszani szerintem. Viszont elég sok mindent szépen lehet szemléltetni rajta. Például gyakorló matematikusok könnyedén kiszámolhatják a szükséges lépésszámot (n korong esetén, 2^n-1), sőt a játék példáján még a hétköznapi halandóknak is el lehet magyarázni a teljes indukció működését. Emellett a kialakulásának története is érdekes. Ugyanis tartozik hozzá egy legenda, mely szerint valahol a távoli keleten egy szerzetesekből álló csoport azzal foglalkozik, hogy kirakjon egy ilyen játékot 66 koronggal, és ha befejezik, akkor vége a világnak. Ez még tán igaz is lenne, (felhasználva a fenti állítást a lépésszámról, kijön, hogy a szükséges idő, még másodpercekben is több mint az univerzum becsült életkora...), de a szomorú tény az, hogy ezt a történetet a játékkal együtt terjesztette el annak kitalálója, egy holland újságíró, valamikor az 1800-as években. Egyszerűen azért, hogy felhívja a játékra a figyelmet. Hasonló jellegű feledatokat az ördöglakatok közt is találunk, azokat sem igazán szeretem. Itthon is több kivtelben kapható. Élőben.T-puzzle

Ez egy nagyon jópofa játék. Négy látszólag használhatatlan darabból kell kirakni egy nagy nyomtatott T betűt. A megoldást nem is rakom ide. Nyomtasd ki, vágd ki és próbálkozz! A feladat párja a nagy nyomtatott E, de ez kevésbé korrekt. (Sajnos ennek a kirakónak nincs meg a rajza, de a ebben cikkben megtalálható, sőt a cikket egyébként is ajánlom olvasásra, már ha valaki ért németül.) A T egyébként kapható itthon, igen kellemes kivitelben, és a T betűn kívül a Tangramhoz hasonlóan rengeteg ábrát lehet belőle kirakni. A Táblajátékoson ehhez is szépszámú feladványt találhatunk.


Tetraéder

Ez is egy klasszikusnak tekintehető játék, több variációja létezik, általában golyókból építik meg. Elterjedtségére példa, hogy a saját példányomat egy Kinder tojás belsejében találtam. A játék maga 2 vagy 4 darabos, illetve a 4 darabosnak is lehetnek változatai. A cél egy tetraéder rácsban elhelyezkedő 4 oldalú tetraéder kirakása. Egysszerűnek tűnik, de okozhat gondokat.

Szerencsére újabban már ez is kapható itthon, hosszú ideig csak házilag barkácsolt darabokkal találkoztam.Szivacskockák

Itt hat fogazott szivacslapból kell összeállítani egy kockát. Összesen hat készlet van egy dobozban, és tudomásom szerint 4 különbözö nehézségű készlet van forgalomban. A készletben található hat kocka egybeépíthető, esetleg a többi készlettel is kombinálható. Nehézsége közepes, kicsiknek lehet feladat a szivacsokat a keretbe visszarakni, elvetemülteknek meg a 6 készletből egy nagy kockát építeni. Ez utóbbi már horror nehézségi szintű. Ezt a fajta játékot itthon is elég sűrűn lehet kapni, néha még közönséges játékboltba is eljut. Ha valaki rászánja magát, nyugodtan vegye meg a legnehezebb, a Marble Cube fokozatot, nem könnyű de ha megvan, akkor aztán sikerélmény. Egyszer egy fél buszt lekötött Horvátország felé, pedig az vagy 14 óra. Meg kell említeni hogy 2 főbb változat létezik, az oldalanként 6-os fogazással a Magyar gyártmány, ill az oldalankénti 5 foggal az import. Én a Magyart is nagyon kedvelem, de az utóbbi időben mintha eltűnt volna a piacról.


Kínai csillag

Itt hat, picit különös szabású hasábot kell összeilleszteni, amiből nem is a szerkezet kitalálása a nehéz, sokkal inkább az, hogy látszólag minimum hat kéz kellene a feladathoz.

Azért nem kell megijedni, van megoldás, sőt igen szép megoldás. Maga a játék rendszeresen kapható itthon, de létezik egy néhány tíz éves kiadása (állítólag ronda narancssárga műanyagból), ami ma is megtalálható sok háztartásban, igaz általában szétesve, mert mindeki elfelejtette, hogy kell összerakni...


És végül egy trükkös dobozka minden kommentár nélkül. (Na jó, az benne a nehézség, hogy nem látni azt a pontosan két pontot, aminél fogva ki tud nyílni...)