Logikai feladatok, ördöglakatok és más egyebek...

Először talán írnék pár szót arról, hogy miről is szeretnék írni.

Tehát logikai feladatok, ördöglakatok és más egyebek. Igazából elég sok minden tartozik ebbe a témakörbe, és meg sem kísérlem mindet leírni, mert reménytelen, de talán néhány szűkebb témakörrel boldogulok. Tehát vannak először is az ördöglakatok. Ez alatt sokan sok mindent értenek – van, aki csak a legegyszerűbb drótból hajlított szivecskéset, van, aki még tán a Rubik-kockát is - én általában a fából-fémből-kötélből készített "csomózós" jellegű játékokat fogom így emlegetni. Vannak az egyéb logikai feladatok, ahol általában „rakd össze – szedd szét”, vagy hasonló a feladat, de már nem teljesen ördöglakat, ezek szintén fából, fémből, stb. készülhetnek. Vannak emellett az inkább szóbeli, esetleg rajzos feladványok, ezeket nevezzük is így: logikai feladvány, illetve ezeknek az egyszerűbb "kistestvérei", mindenféle játékok.

Ez persze teljességgel önkényes osztályozás, igazából leginkább arra szolgál, hogy eligazodhassunk a honlapon, és picit könnyebb legyen a keresgélés.

Akkor a lényeg: ezen a honlapon elsősorban a fentiekkel szeretnék foglalkozni, persze a teljesség igénye nélkül. Fontos megemlíteni még két dolgot: a táblás játékokat, és a Rubik-kocka jellegű "rakd ki a színeket" logikai feladatokat. Ezekkel nem foglalkoznék. Táblás játékokkal azért, mert hál’ istennek van egy nagyon jó, ezzel foglalkozó lap: a www.tablajatekos.hu, a színkirakókkal pedig azért, mert nem nagyon értek hozzájuk. A Táblajátékos meglátogatását egyébként feltétlenül javaslom, egy nagyon igényes, korrektül rendszerezett, érdekes és szórakoztató lap.

Talán fontos lenne még pár szót ejtenem mindezen feladatok eredetéről. Jelen elméletem szerint ezeket valaha valaki kitalálta, azóta nagyjából apáról fiúra szállnak, illetve gondolkodni szerető emberek adogatják egymás közt. Eredetük jórészt a homályba vész, és részben azért, mert alkalmasint az eredetről szóló mesét szépen bele lehet szőni magába a feladatba. Jó példa erre a Hanoi torony nevű - egyébként általam kevéssé kedvelt – játék, melyhez a sztori így hangzik: valahol a távoli keleten foglalkozik ezzel a játékkal egy szerzetesrend, és ennek a lebutított változatát játsszuk mi, illetve a sztori b verziója, mely szerint a játékot és a hozzá tartozó sztorit is valamikor 1800 körül egy holland újságíró találta ki és terjesztette el... Ez alól picit kivételt képeznek egynémely logikai feladványok, amik egy különös állatfajtával, a matematikussal hozhatók laza kapcsolatba: ezen feladványok jó részét ma is megtalálhatjuk a matematika-oktatásban, sőt akad olyan, amiből külön matematikai ágazat fejlődött ki (Königsbergi hidak problémája).

És persze a legfontosabb: az alábbi feladatok közül egy sem a saját szüleményem, általában hallottam valahol, és hiányos memóriámból merítve leírtam őket, vagy valahol a neten találtam és átmentettem, stb.... Ezért, és az ebből adódó torzulásokért elnézést kérek, és bővebben kifejtem a Honnan, hogyan és még... pontban. És ezúton kérek mindenkit, hogy ha hibát, vagy hozzáfűznivalót talál, feltétlen jelezze!

Üdvözlettel: Németh András
Budapest, 2004.ápr.21.