Honnan, hogyan, és még...

Szóval honnan lehet ördöglakatokat szerezni, esetleg hogyan lehet ilyeneket készíteni, és még....

Nos, ha csak leírásra kiváncsi az ember, akkor első számú forrás az internet. Mint már a bevezetőben kifejtettem: eredendően ezek a feladatok szájról szájra terjednek(tek), mint a népmesék, de mostanra elég sok elérhető az interneten keresztül. Az ördöglakatokat általában külföldi, ezzel foglakozó cégek fényképes katalógusaiban találhatjuk meg, az egyéb feladványokat csak úgy. Ezen feladványok köztül (főleg a rajzos kategóriából), néhányat még interaktív formában is elkészítettek. Viszont könyv az nincs. Sajnos. Pontosabban ördöglakatokkal foglalkozó magyar nyelvű könyv nincs, legalábbis nem ismerek olyan embert, aki már találkozott volna vele, és ez 99% eséllyel igazolja állításomat. Viszont létezik állítólag több ilyen jellegű könyv is, német nyelven (sőt, állítólag már ide is eljutott ezek közül néhány példány). Logikai feladatokkal foglalkozik több kiadvány is, pl. a "Raymond Smullyan: Mi a címe ennek a könyvnek?" , "R.S.: Hölgy és tigris" stb. sorozat, de ezekkel is akad egy kis probléma: vagy túl könnyűek, vagy túl nehezek (pl. a fent említett). Azért itt legalább próbálkozni érdemes. Marad tehát az internet. Magyar nyelven megint csak elég kevés feladatot találunk, de azért szerencsére megint itt van a Táblajátékos, náluk a megfelelő címszó alatt elég sok interaktív verzióban megírt logikai feladványt találtok, de persze ez igazából csak egy kis ízelítő. Ezen kívül maradnak a külföldi oldalak. Én is jórészt innen szereztem a feladatokat, igaz átlagosan öt ismert feladatra jutott egy új, de azért érdemes böngészni. Én Google-ben kerestem, a "logical puzzle" kulcsszóval, esetleg még "3d", vagy "wooden" jelzőkkel, és persze sok-sok türelemmel.

Bonyolultabb a helyzet, ha ördöglakatokról beszélünk, ezeket elég nehéz fejben megoldani, jogos az igény, hogy az ember ténylegesen is megszerezze őket. Boltban ritkán ugyan, de lehet kapni egy-két variációt, viszont korántsem mindegy, hol keresi őket az ember. Átlagos játékboltban ugyanis szinte kizárt, hogy akár csak egyet is találjunk. Az általam ismert főbb források: a Csodák Palotája játékboltja (ez a kiállításon belül van), itt azért általában az 5-10 alaptípus megtalálható; van egy játékbolt a Fény utcában, valamelyik Mammut mögött, ott is érdemes próbálkozni; van egy logikai játékok boltja a Király utcában, valahol a Deák tér felé, elég nehéz ugyan megtalálni, de létezik; A körúton van néhány ilyen fajáték-bolt, ott is akad néhány darab; és végül, most nyílt a Visegrádi utcában a FairPlay-nek egy játékboltja, itt nagyon igényes játékok is vannak, de szinte mind import és ennek megfelelően horribilis áron. Ezen kívül még talán a mesterségek utcájában, illetve egyéb népművészeti jellegű vásárokon lehet találkozni ilysmikkel. Nagyjából ezeket tudom ajánlani. Ez persze megint csak nem jelenti azt, hogy egy átlagos játékboltban ne lenne esélyed ördöglakatot vásárolni, csak azt, hogy saját tapasztalatok alapján ez az esély igen kicsi.

Marad hát az utolsó esély: ördöglakatot készíteni. Meglepő módon ez nem is annyira bonyolult, mint képzelnénk. Különösen a külföldi cégekenek ugyanis megvan az a rendkívül kedves szokása, hogy teljes fényképes katalógust tesznek közzé a neten (én is jórészt innen lopkodtam össze a képeket). Innen egy kis fantáziával meg némi kézügyességgel már el lehet kezdeni az ördöglakat-gyártást.
A módszernek viszont van sajnos egy igencsak nagy hátulütője: ahhoz, hogy igazán jól játszható formában tudd elkészíteni a játékot, és esetleg egy picit egyszerűsíthess a kivitelen, nem árt tisztában lenni a megoldással, mégpedig jó alaposan. Ezt hívják alighanem a 22-es csapdájának.

És akkor nem maradt más a végére, mint néhány szót szólnom a motivációmról. Arról, hogy hogyan és miért is keletkezett ez a honlap. Maguk a játékok már elég régóta gyűlnek a fejemben, azt hiszem, ha az ember egyszer gondolkodik egy ilyen jellegű feladaton, akkor igazán soha nem felejti el, és mivel részben matekos körökben mozgok, részben ezt vallom a hobbimnak, volt alkalmam egy pár ilyen feladatot megoldani. Ráadásul a jelenlegi munkahelyemen is van alkalmam ilyesmivel foglalkozni (persze szigorúan a munkakör részeként, és nem csak akkor amikor a főnök nem néz oda :). Szóval az anyag megvolt, csak le kelett írni, amire kiváló alkalom adódott azzal, hogy az egyetemen egy kurzusra mindenképpen le kell adnom egy tetszőlegesen összeállított weblapot, és ha már dolgozik az ember, ez méltó témának látszott.

Itt kell megemlítenem, hogy köszönettel tartozom Bánky Verának, amiért kigyomlált pár száz helyesírási hibát ezen irományból. Ha netán mágis találnátok párat, az minden bizonnyal az utólagos javítgatásaim következménye lehet.

Németh András


A véleményeteket ide írjátok: